Zwangerschap

Als vrouw kun je tijdens en na de zwangerschap te maken krijgen met lichamelijke klachten. Bij ’t Centrum Fysiotherapie en Oedeemtherapie kunt u onder andere terecht voor behandeling van oedeem (vocht) aan gezicht, handen ,benen of oedeem in het buikgebied na een keizersnede.
Ook wordt hypertonie (verhoogde spierspanning) in de onderrug of elders in het lichaam behandeld en worden er adviezen gegeven. Indien nodig wordt er ook aan huis behandeld.
Door nauwe samenwerking met Verloskundig Centrum Tiel wordt er optimale zorg geboden.

Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie
Behandeling van oedeem (vocht) in bijvoorbeeld het buikgebied, armen of benen bestaat over het algemeen uit;
- Manuele lymfedrainage, een zachte massagetechniek.
- Compressietherapie, bijvoorbeeld zwachtels of een therapeutisch elastische kous. Door nauwe samenwerking met de firma Oldenkamp, kan onder andere er direct een therapeutisch elastische kous aangemeten worden
- Oefentherapie
- Adviezen


Hypertonie in lage rug en nekschouderregio.
Door de zwangerschap verandert het lichaam.
Een veel voorkomende klacht is hypertonie in de lage rug en nekschouderregio (verhoogde spierspanning).
Behandeling hiervan bestaat over het algemeen uit:
- Massage
- Oefentherapie
- Adviezen betreffende houding en bewegen


Littekenbehandeling door middel van Curetape
Tijdens het herstel na een keizersnede kunnen er zich soms problemen voordoen rond het litteken. Deze kan bijvoorbeeld wat hard, stug, of bobbelig zijn.
Door het aanbrengen van een speciale tape, waarmee gewoon gedouched kan worden, kan het litteken beïnvloed worden en binnen korte tijd verbeteringen merkbaar zijn.

Diastase M.Rectus Abdominis na zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kan een diastase van de rechte buikmusculatuur ontstaan.
Na de bevalling kan de ruimte tussen de linker en rechter buikspier zo groot zijn geworden, dat herstel niet meer alleen van buikspieroefeningen te verwachten valt en
soms overgegaan wordt tot operatief ingrijpen.
Door met Curetape het weefsel gericht te ondersteunen, is gebleken dat het zelfs in deze ernstige gevallen mogelijk is dat het weefsel zich herstelt en operatief ingrijpen overbodig wordt.
Er moet echter wel langere tijd achter elkaar getapet worden. Afhankelijk van de ernst van de diastase kan dit zes weken tot vier maanden noodzakelijk zijn. Gedurende deze periode is een geleidelijk herstel meetbaar.
Deze tapemethode is echter geen vervanging voor buikspieroefeningen.